Google

maandag 29 oktober 2007

8 x Playstation 3 = supercomputer

Verschillende websites hebben bericht over een paar sterrenkundigen die een eigen supercomputer hebben gebouwd door 8 PlayStation 3 spelcomputers te kopen en aan elkaar te koppelen.
Aan de hardware van de PlayStation 3 hebben ze niets veranderd, alleen zijn de machines voorzien van Linux plus wat zelfgeschreven astrofysische software.
De hardware kosten van de gehele PlayStation 3 cluster zijn lager dan de kosten van 1 run van de astrofysische software op een 'conventionele' supercomputer.

10 jaar Slashdot

Enkele weken geleden vierde Slashdot -News For Nerds. Stuff That Matters.- z'n 10 jarig jubileum.
Ben je geinteresseerd in de geschiedenis van /., dan vind je hier de nodige historische artikelen:
Ben je meer geinteresseerd in de ICT kant van /. , dan zijn er ook artikelen over de hardware en de software van /..

vrijdag 26 oktober 2007

Oracle 11G RDBMS voor Windows beschikbaar

Voor diegenen die graag de nieuwste versie van de Oracle database willen uitproberen op hun Windows machine: versie 11G staat klaar op OTN. Het installatie bestand is 1.7 GB groot, en dan heb je alleen nog maar de code plus bijbehorende resources. De bijbehorende documentatie is een afzonderlijke download van 374 MB.
Dat is dus bij elkaar ruim 2 GB aan te downloaden bestanden, eenmaal geinstalleerd neemt het nog veel meer ruimte in beslag. Wel zo handig om vooraf te controleren of je harddisk wel groot genoeg is, en of je ISP niet over de zeik gaat van dit soort mega downloads.

Gratis extensies voor OpenOffice

Voor de OpenOffice.org gebruikers die nog meer functionaliteit willen zijn er diverse extensies beschikbaar, waarvan de meeste nog gratis ook.
Denk hierbij niet alleen aan zaken zoals sjablonen, maar ook aan bijvoorbeeld een kaart van Europa (waarop geografisch gerelateerde informatie gevisualiseerd kan worden), tools om tekst op te maken voor een Wiki, fax functionaliteit, OOo integratie in een SVN versie beheer systeem en nog veel meer.

FireFox 2.0.0.8 is uit, 2.0.0.9 is onderweg

Onlangs is versie 2.0.0.8 van FireFox uitgebracht. Hierin zijn meerdere bugs verholpen, maar helaas zijn enkele oude bugs terug van weggeweest. Dus komt binnenkort versie 2.0.0.9 uit.

donderdag 11 oktober 2007

TrueCrypt

TrueCrypt is een open source utility waarmee je geëncrypte bestanden en partities kunt aanmaken. Deze bestanden / partities kun je vervolgens koppelen (mounten) en gebruiken als ware het een normale harddisk.
Voor de encryptie kun je gebruik maken van diverse algoritmes, zoals AES-256, Serpent en TwoFish.

TrueCrypt is dus bij uitstek geschikt om de informatie op een USB-stick te beveiligen, zodat de informatie (ingeval van verlies of diefstal van de USB-stick) niet in verkeerde handen kan vallen.

TrueCrypt is verkrijgbaar voor zowel Windows als Linux.

dinsdag 31 juli 2007

FireFox 2.0.0.6 is uit

Mozilla FireFox 2.0.0.6 is uit. Het betreft een veiligheidsupdate waarin een beveiligingsprobleem is opgelost. Ben je FireFox gebruiker, en is jouw versie van FireFox ouder dan 2.0.0.6, dan kun je maar beter z.s.m. upgraden.

maandag 30 juli 2007

Oracle database 11G technische product informatie

Op de website van Oracle is sinds kort technische product informatie voor de nieuwe Oracle 11G database beschikbaar.

Plugin voor Office 2007 bestandsformaten

Heb je ook al eens een leuk emailtje gekregen, met als attachment een .docx bestand? En kon je dat attachment niet openen met Office 2003? Dat komt omdat .docx een Office 2007 bestandsformaat is, en dat kun je alleen maar in Office 2003 inlezen indien je eerst een -gratis- plugin van Microsoft installeert.
Er zijn plugins beschikbaar voor de verschillende Office 2003 versies, zoals de Nederlandstalige Office 2003 en de Engelstalige Office 2003.

donderdag 12 juli 2007

Wie staat er op Oracle's boodschappenlijstje?

Op ZDNet staat het Engelstalige artikel "Who's on Oracle's shopping list?".
Interessant leesvoer voor diegenen die benieuwd zijn welke bedrijven nu weer door Oracle opgekocht (kunnen) gaan worden.

woensdag 11 juli 2007

Oracle SQL Developer 1.2 beschikbaar

Oracle SQL Developer 1.2 is beschikbaar, en kan vanaf de gebruikelijke plek gedownload worden.

donderdag 28 juni 2007

Update van Safari voor Windows beschikbaar

Er is inmiddels een geupdate versie van Safari beschikbaar. In deze versie zijn problemen, waar in in een vorige bericht over sprak, verholpen.
Leuk detail van Safari is het gebruik van de adresbalk als progress-bar. D.w.z. dat, wanneer Safari een webpagina laadt, de achtergrond van de adresbalk vanaf links naar rechts met de kleur lichtblauw gevuld wordt om aan te geven hoever het laden van de pagina gevorderd is.

woensdag 27 juni 2007

OpenOffice.org

Voor diegenen die liever geen geld betalen voor Microsoft Office, Corel WordPerfect Office of een ander commerciel office pakket is er OpenOffice.org. Dit is een open source office pakket, onderhouden door Sun MicroSystems, dat draait op Linux, Mac OS X, Solaris en Windows.
OpenOffice.org heeft ongeveer dezelfde functionaliteit als MS Office, de bediening / interface lijkt sterk op MS Office. OpenOffice.org kan de bestandsformaten van MS Office lezen en schrijven (dus uitwisseling van bestanden met MS Office gebruikers is geen probleem), terwijl het standaard door OpenOffice.org gebruikte Open Document Format veel compacter is dan de bestandsformaten van MS Office.
Er is ook een Nederlandstalige OpenOffice.org.

vrijdag 22 juni 2007

Hoe synchroniseer ik mijn directories?

Stel dat je twee (of meer) computers hebt, en dat je de inhoud van overeenkomstige directories op die computers wilt gaan synchroniseren: hoe doe je dat?
De arbeidsintensieve, geestdodende en foutgevoelige methode is gebruik maken van de Windows Explorer, die je tweemaal opent, met een directory in elke Windows Explorer sessie. Vervolgens vergelijk je de inhoud van de twee directories, en kopieer je de bestanden (indien nodig) heen en weer.
Maar computers zijn er om je te helpen, dus ga je kijken naar een tool dat dit synchronisatie werk voor je kan doen.
Een tijdje terug werd ik door een collega geattendeerd op MS SyncToy, een tool van bijna 1 MB, dat je gratis kunt downloaden en gebruiken. Na installatie heb je een tool met een gelikt grafisch uiterlijk, waarmee je directories kunt gaan synchroniseren nadat je voor elk directory paar een 'link' hebt gedefinieerd. Je kunt dus niet zomaar even ad-hoc twee directories gaan synchroniseren. Bovendien zie je niet de huidige inhoud van de directories, pas na het klikken op een button krijg je een lijst met de verschillen tussen de twee directories. Dit verschillenlijstje kan helaas ook nogal makkelijk verkeerd geïnterpreteerd worden.
Alhoewel het gelikte uiterlijk (en de naam) van MS SyncToy doen vermoeden dat de tool geschikt is voor de beginnende / technisch minder onderlegde computer gebruiker is dat niet zo. Om de directories te kunnen synchroniseren moet je weten waar op de computer ze staan. Ook moet je dan kiezen welke actie er moet worden uitgevoerd: Synchronize / Echo / Subscribe / Contribute. En dat gaat een beetje te ver voor de beginnende computer gebruiker.
Mijn oordeel van MS SyncToy is dan ook 'Paris Hilton' - van een afstandje ziet het er wel leuk uit, maar bij nader inzien ongeschikt voor dagelijks gebruik.
Dan is er nog Total Commander, een tool die qua interface doet denken aan de Norton Commander uit het DOS tijdperk. Total Commander is niet gratis, maar wel zo goedkoop dat de prijs geen probleem mag zijn.
Al op het eerste gezicht is Total Commander een tool die niet pretendeert om geschikt te zijn voor de beginnende computer gebruiker. En wanneer je twee directories wilt vergelijken, dan zie je ook meteen de huidige inhoud van die directories. Wanneer je kiest voor het synchroniseren van de directories, dan krijg je een net overzicht van de gevonden verschillen. Dit overzicht kun je middels filters aanpassen aan het soort verschillen waarin je geïnteresseerd bent. Nadeel is wel dat een hernoemd bestand geïnterpreteerd en getoond wordt als een delete van het bestand met de oude naam plus de aanmaak van het bestand met de nieuwe naam.
Naast synchroniseren van directories heeft Total Commander nog veel meer nuttige functionaliteit, o.a. het comprimeren van bestanden (in diverse formaten), het opknippen en weer aan elkaar plakken van zeer grote bestanden (handig wanneer een bestand niet op 1 floppy / CD past), bestanden groepsgewijs hernoemen, FTP-en, etc. etc..
Total Commander is dan wel niet geschikt voor de beginnende computer gebruiker, maar het is wel een must-have tool voor de gevorderde computer gebruiker (en voor menig ICT professional).

donderdag 21 juni 2007

Stop eens wat sterren in je computer

Voor diegenen die geïnteresseerd zijn in astronomie zijn er vele leuke programma's te koop en te krijg.
In die die laatste categorie vallen de programma's Celestia en Stellarium, twee open source planetarium programma's voor Linux, Mac OS X en Windows.
Stellarium, waarvan onlangs versie 0.9.0 is uitgekomen, is een vrij klassiek planetarium programma dat de hemel laat zien zoals die er op een bepaalde plek op aarde op een bepaalde datum + tijdstip uit zal zien / uit zag.
Celestia is een een wat moderner planetarium, waarmee je door het heelal kunt 'vliegen' en vanaf zelf gekozen plekken naar de planeten en hun manen kunt kijken. Celestia heeft foto's aan boord van de meeste planeten uit ons zonnestelsel, plus foto's van veel van de manen van die planeten. Bovendien kent Celestia de banen van enige tientallen exo planeten, maar daarvan zijn (uiteraard) geen foto's beschikbaar.

maandag 18 juni 2007

Safari beschikbaar op Windows

Safari is de standaard webbrowser op Apple Mac OS X computers, en is nu ook beschikbaar op Windows, zij het voorlopig alleen nog als beta. Een klein beetjes spelen met Safari leert dat deze browser niet alleen snel is, maar ook nog zeer beta - het klikken op de '+' button zorgt al voor een crash. Ook worden bepaalde websites (nog) niet goed weergegeven.
Maar zodra Safari uit de beta fase is, is het een nuttige aanvulling in het arsenaal van ontwikkeltools en -hulpjes van de website bouwers. Want de Mac gebruikers vormen dan wel een klein percentage van de totale gemeenschap van computer gebruikers, maar ze zijn wel een bovengemiddeld koopkrachtig deel van de computer gebruikers. En dus interessant voor web winkels.

dinsdag 5 juni 2007

Oracle Designer6i installatie ellende

Vraag: wat is het verschil tussen Oracle software en Microsoft software? Antwoord: Microsoft heeft goede installers voor slechte software.
Hoewel de bovenstaande grap enigszins gedateerd is, kan/moet ik met nog met enige regelmaat ergeren aan de 'kwaliteit' van de Oracle installers. Een tester van ICT tijdschrift merkte al op dat de software van Oracle van goede kwaliteit is, maar dat je je eerst door een berg van installatie frustratie heen moet worstelen (als je dat al lukt) voordat je van die goede software kunt gaan genieten. Zijn advies was dan ook dat Oracle de installers niet meer moest laten schrijven door leerling programmeurs.
Terug naar mijn installatie frustratie. Voor een bepaald project heb ik een oude (bouwjaar 2003) versie van Designer6i nodig. De installer moet een aantal bestanden naar m'n laptop kopieren, eventueel nog wat objecten in een database aanmaken, en wat zaakjes in de Windows Registry zetten.
De installer presteert het om als eerste stap een nieuwe 'Oracle home' aan te maken en die nieuwe Oracle home bovendien als nieuwe default Oracle home in te stellen - in de Windows Registry. Daarna moeten er nog bestanden worden gekopieerd, en objecten in de database aangemaakt. Maar tijdens het kopieren van de bestanden moest ik de installatie afbreken - de reden waarom doet er niet toe. Wat er wel toe doet is dat de Oracle installer de wijzigingen in de Windows Registry niet terugdraait, zodat je na afloop met het handje met RegEdit de Windows Registry mag gaan fatsoeneren. WTF?! RegEdit?!
Een goede installer laat gebruikers nooit herhaal NOOIT gebruik maken van RegEdit, omdat je m.b.v. RegEdit de Windows Registry veel te gemakkelijk dusdanig kunt beschadigen dat je Windows opnieuw moet installeren. Een dikke vette min voor deze waardeloze installer van Oracle.

dinsdag 29 mei 2007

Waarom zou je MySQL (niet) gebruiken?

Er werd en wordt veel gediscussieerd (cq gediscuszeurd) over waarom je een open source database als MySQL nu wel of niet zou moeten gebruiken.
Wil je wat pro-MySQL argumenten opgesomd zien, lees dan Five Compelling Reasons to Use MySQL. Ben je geïnteresseerd in contra-MySQL argumenten, lees dan Eight Sound Reasons Not to Use MySQL.

Hoe schaalbaar is mijn database?

Dat lijkt een eenvoudige vraag tijdens een discussie over database X vs database Y, totdat iemand begint over verticale vs horizontale 'scaling' van databases.
Ben je ook benieuwd naar wat het verschil tussen beide vormen van schalen is, lees dan het artikel Vertical vs. Horizontal scalability for Oracle van Oracle veteraan Burleson.

vrijdag 25 mei 2007

Is mijn software wel up-to-date?

Heb je je ooit al eens afgevraagd of al de software op je PC / laptop wel up-to-date is? En heb je geen zin om voor elk product afzonderlijk te controleren of de laatste patches wel zijn geïnstalleerd?
Ga dan eens naar de website van Secunia. Dit beveiligingsbedrijf heeft niet alleen overzichten van veiligheidslekken in honderden verschillende software producten, maar heeft sinds enige tijd ook de
Secunia Software Inspector. Dit is een handig tooltje dat gebruik maakt van een Java applet om de PC / laptop te scannen op onveilige versies van bekende software producten (zoals Windows, MS Office, diverse browsers en plugins, etc.).
Heb je Windows 2000 / 2003 / XP, Sun Java JRE 1.5.0_06 of nieuwer, en gebruik je een moderne browser, dan scant de Secunia Software Inspector in een paar minuten je PC / laptop, en produceert een net overzicht van de onderzochten software.

NB: de
Secunia Software Inspector kijkt alleen of bepaalde bekende software producten wel up-to-date zijn, het scant dus niet op virussen of andere digitale ellende. Gebruik dus altijd anti-virus software en anti-malware software, want de Secunia Software Inspector is geen vervanger van die producten, maar slechts een handige aanvulling er op.

Oracle plugins voor FireFox

Wanneer je met Oracle software werkt, dan moet je zo nu en dan wat opzoeken in de documentatie of in de Oracle foutcode overzichten.
Ben je bovendien FireFox gebruiker (en heb je toegang tot het Internet), dan kun je handige Oracle plugins installeren die het zoeken in de Oracle documentatie en foutcode overzichten vergemakkelijken - vul in het zoekvenster rechtsboven in FireFox de zoekterm / foutcode in, druk op Enter en je wordt naar de gezochte informatie geleid.

donderdag 24 mei 2007

Gratis software

Waarom zou je als zuinige Nederlander gaan betalen voor software, wanneer je gratis kwalitatief goede software kunt downloaden - en nog volkomen legaal ook.
Dus vanaf nu op deze blog een lijstje met linkjes naar gratis software, hierbij gaat het niet alleen om open source software, maar ook om 'gesloten' software.
Naast bekende producten zoals Mozilla FireFox en Mozilla Thunderbird zul je hier ook linkjes aantreffen naar producten die educatief zijn (zoals Celestia en Stellarium), of productief (zoals Notepad++ en Nvu).

dinsdag 15 mei 2007

Mijn eerste blog posting

't Moest er ooit eens van komen - ook ik ben 'aan de blog' gegaan.
Voornaamste redenen (op dit moment) zijn wat spelen met het fenomeen blog, en ook het aanmaken van lijsten met (voor mij) handige linkjes.
Geen idee hoeveel postings er nog gaan volgen, dat is iets van later zorg. Eerst die linkjes toevoegen :-).