Google

dinsdag 5 juni 2007

Oracle Designer6i installatie ellende

Vraag: wat is het verschil tussen Oracle software en Microsoft software? Antwoord: Microsoft heeft goede installers voor slechte software.
Hoewel de bovenstaande grap enigszins gedateerd is, kan/moet ik met nog met enige regelmaat ergeren aan de 'kwaliteit' van de Oracle installers. Een tester van ICT tijdschrift merkte al op dat de software van Oracle van goede kwaliteit is, maar dat je je eerst door een berg van installatie frustratie heen moet worstelen (als je dat al lukt) voordat je van die goede software kunt gaan genieten. Zijn advies was dan ook dat Oracle de installers niet meer moest laten schrijven door leerling programmeurs.
Terug naar mijn installatie frustratie. Voor een bepaald project heb ik een oude (bouwjaar 2003) versie van Designer6i nodig. De installer moet een aantal bestanden naar m'n laptop kopieren, eventueel nog wat objecten in een database aanmaken, en wat zaakjes in de Windows Registry zetten.
De installer presteert het om als eerste stap een nieuwe 'Oracle home' aan te maken en die nieuwe Oracle home bovendien als nieuwe default Oracle home in te stellen - in de Windows Registry. Daarna moeten er nog bestanden worden gekopieerd, en objecten in de database aangemaakt. Maar tijdens het kopieren van de bestanden moest ik de installatie afbreken - de reden waarom doet er niet toe. Wat er wel toe doet is dat de Oracle installer de wijzigingen in de Windows Registry niet terugdraait, zodat je na afloop met het handje met RegEdit de Windows Registry mag gaan fatsoeneren. WTF?! RegEdit?!
Een goede installer laat gebruikers nooit herhaal NOOIT gebruik maken van RegEdit, omdat je m.b.v. RegEdit de Windows Registry veel te gemakkelijk dusdanig kunt beschadigen dat je Windows opnieuw moet installeren. Een dikke vette min voor deze waardeloze installer van Oracle.

Geen opmerkingen: