Google

vrijdag 22 juni 2007

Hoe synchroniseer ik mijn directories?

Stel dat je twee (of meer) computers hebt, en dat je de inhoud van overeenkomstige directories op die computers wilt gaan synchroniseren: hoe doe je dat?
De arbeidsintensieve, geestdodende en foutgevoelige methode is gebruik maken van de Windows Explorer, die je tweemaal opent, met een directory in elke Windows Explorer sessie. Vervolgens vergelijk je de inhoud van de twee directories, en kopieer je de bestanden (indien nodig) heen en weer.
Maar computers zijn er om je te helpen, dus ga je kijken naar een tool dat dit synchronisatie werk voor je kan doen.
Een tijdje terug werd ik door een collega geattendeerd op MS SyncToy, een tool van bijna 1 MB, dat je gratis kunt downloaden en gebruiken. Na installatie heb je een tool met een gelikt grafisch uiterlijk, waarmee je directories kunt gaan synchroniseren nadat je voor elk directory paar een 'link' hebt gedefinieerd. Je kunt dus niet zomaar even ad-hoc twee directories gaan synchroniseren. Bovendien zie je niet de huidige inhoud van de directories, pas na het klikken op een button krijg je een lijst met de verschillen tussen de twee directories. Dit verschillenlijstje kan helaas ook nogal makkelijk verkeerd geïnterpreteerd worden.
Alhoewel het gelikte uiterlijk (en de naam) van MS SyncToy doen vermoeden dat de tool geschikt is voor de beginnende / technisch minder onderlegde computer gebruiker is dat niet zo. Om de directories te kunnen synchroniseren moet je weten waar op de computer ze staan. Ook moet je dan kiezen welke actie er moet worden uitgevoerd: Synchronize / Echo / Subscribe / Contribute. En dat gaat een beetje te ver voor de beginnende computer gebruiker.
Mijn oordeel van MS SyncToy is dan ook 'Paris Hilton' - van een afstandje ziet het er wel leuk uit, maar bij nader inzien ongeschikt voor dagelijks gebruik.
Dan is er nog Total Commander, een tool die qua interface doet denken aan de Norton Commander uit het DOS tijdperk. Total Commander is niet gratis, maar wel zo goedkoop dat de prijs geen probleem mag zijn.
Al op het eerste gezicht is Total Commander een tool die niet pretendeert om geschikt te zijn voor de beginnende computer gebruiker. En wanneer je twee directories wilt vergelijken, dan zie je ook meteen de huidige inhoud van die directories. Wanneer je kiest voor het synchroniseren van de directories, dan krijg je een net overzicht van de gevonden verschillen. Dit overzicht kun je middels filters aanpassen aan het soort verschillen waarin je geïnteresseerd bent. Nadeel is wel dat een hernoemd bestand geïnterpreteerd en getoond wordt als een delete van het bestand met de oude naam plus de aanmaak van het bestand met de nieuwe naam.
Naast synchroniseren van directories heeft Total Commander nog veel meer nuttige functionaliteit, o.a. het comprimeren van bestanden (in diverse formaten), het opknippen en weer aan elkaar plakken van zeer grote bestanden (handig wanneer een bestand niet op 1 floppy / CD past), bestanden groepsgewijs hernoemen, FTP-en, etc. etc..
Total Commander is dan wel niet geschikt voor de beginnende computer gebruiker, maar het is wel een must-have tool voor de gevorderde computer gebruiker (en voor menig ICT professional).

Geen opmerkingen: