Google

maandag 29 oktober 2007

8 x Playstation 3 = supercomputer

Verschillende websites hebben bericht over een paar sterrenkundigen die een eigen supercomputer hebben gebouwd door 8 PlayStation 3 spelcomputers te kopen en aan elkaar te koppelen.
Aan de hardware van de PlayStation 3 hebben ze niets veranderd, alleen zijn de machines voorzien van Linux plus wat zelfgeschreven astrofysische software.
De hardware kosten van de gehele PlayStation 3 cluster zijn lager dan de kosten van 1 run van de astrofysische software op een 'conventionele' supercomputer.

10 jaar Slashdot

Enkele weken geleden vierde Slashdot -News For Nerds. Stuff That Matters.- z'n 10 jarig jubileum.
Ben je geinteresseerd in de geschiedenis van /., dan vind je hier de nodige historische artikelen:
Ben je meer geinteresseerd in de ICT kant van /. , dan zijn er ook artikelen over de hardware en de software van /..

vrijdag 26 oktober 2007

Oracle 11G RDBMS voor Windows beschikbaar

Voor diegenen die graag de nieuwste versie van de Oracle database willen uitproberen op hun Windows machine: versie 11G staat klaar op OTN. Het installatie bestand is 1.7 GB groot, en dan heb je alleen nog maar de code plus bijbehorende resources. De bijbehorende documentatie is een afzonderlijke download van 374 MB.
Dat is dus bij elkaar ruim 2 GB aan te downloaden bestanden, eenmaal geinstalleerd neemt het nog veel meer ruimte in beslag. Wel zo handig om vooraf te controleren of je harddisk wel groot genoeg is, en of je ISP niet over de zeik gaat van dit soort mega downloads.

Gratis extensies voor OpenOffice

Voor de OpenOffice.org gebruikers die nog meer functionaliteit willen zijn er diverse extensies beschikbaar, waarvan de meeste nog gratis ook.
Denk hierbij niet alleen aan zaken zoals sjablonen, maar ook aan bijvoorbeeld een kaart van Europa (waarop geografisch gerelateerde informatie gevisualiseerd kan worden), tools om tekst op te maken voor een Wiki, fax functionaliteit, OOo integratie in een SVN versie beheer systeem en nog veel meer.

FireFox 2.0.0.8 is uit, 2.0.0.9 is onderweg

Onlangs is versie 2.0.0.8 van FireFox uitgebracht. Hierin zijn meerdere bugs verholpen, maar helaas zijn enkele oude bugs terug van weggeweest. Dus komt binnenkort versie 2.0.0.9 uit.

donderdag 11 oktober 2007

TrueCrypt

TrueCrypt is een open source utility waarmee je geëncrypte bestanden en partities kunt aanmaken. Deze bestanden / partities kun je vervolgens koppelen (mounten) en gebruiken als ware het een normale harddisk.
Voor de encryptie kun je gebruik maken van diverse algoritmes, zoals AES-256, Serpent en TwoFish.

TrueCrypt is dus bij uitstek geschikt om de informatie op een USB-stick te beveiligen, zodat de informatie (ingeval van verlies of diefstal van de USB-stick) niet in verkeerde handen kan vallen.

TrueCrypt is verkrijgbaar voor zowel Windows als Linux.