Google

donderdag 28 juni 2007

Update van Safari voor Windows beschikbaar

Er is inmiddels een geupdate versie van Safari beschikbaar. In deze versie zijn problemen, waar in in een vorige bericht over sprak, verholpen.
Leuk detail van Safari is het gebruik van de adresbalk als progress-bar. D.w.z. dat, wanneer Safari een webpagina laadt, de achtergrond van de adresbalk vanaf links naar rechts met de kleur lichtblauw gevuld wordt om aan te geven hoever het laden van de pagina gevorderd is.

woensdag 27 juni 2007

OpenOffice.org

Voor diegenen die liever geen geld betalen voor Microsoft Office, Corel WordPerfect Office of een ander commerciel office pakket is er OpenOffice.org. Dit is een open source office pakket, onderhouden door Sun MicroSystems, dat draait op Linux, Mac OS X, Solaris en Windows.
OpenOffice.org heeft ongeveer dezelfde functionaliteit als MS Office, de bediening / interface lijkt sterk op MS Office. OpenOffice.org kan de bestandsformaten van MS Office lezen en schrijven (dus uitwisseling van bestanden met MS Office gebruikers is geen probleem), terwijl het standaard door OpenOffice.org gebruikte Open Document Format veel compacter is dan de bestandsformaten van MS Office.
Er is ook een Nederlandstalige OpenOffice.org.

vrijdag 22 juni 2007

Hoe synchroniseer ik mijn directories?

Stel dat je twee (of meer) computers hebt, en dat je de inhoud van overeenkomstige directories op die computers wilt gaan synchroniseren: hoe doe je dat?
De arbeidsintensieve, geestdodende en foutgevoelige methode is gebruik maken van de Windows Explorer, die je tweemaal opent, met een directory in elke Windows Explorer sessie. Vervolgens vergelijk je de inhoud van de twee directories, en kopieer je de bestanden (indien nodig) heen en weer.
Maar computers zijn er om je te helpen, dus ga je kijken naar een tool dat dit synchronisatie werk voor je kan doen.
Een tijdje terug werd ik door een collega geattendeerd op MS SyncToy, een tool van bijna 1 MB, dat je gratis kunt downloaden en gebruiken. Na installatie heb je een tool met een gelikt grafisch uiterlijk, waarmee je directories kunt gaan synchroniseren nadat je voor elk directory paar een 'link' hebt gedefinieerd. Je kunt dus niet zomaar even ad-hoc twee directories gaan synchroniseren. Bovendien zie je niet de huidige inhoud van de directories, pas na het klikken op een button krijg je een lijst met de verschillen tussen de twee directories. Dit verschillenlijstje kan helaas ook nogal makkelijk verkeerd geïnterpreteerd worden.
Alhoewel het gelikte uiterlijk (en de naam) van MS SyncToy doen vermoeden dat de tool geschikt is voor de beginnende / technisch minder onderlegde computer gebruiker is dat niet zo. Om de directories te kunnen synchroniseren moet je weten waar op de computer ze staan. Ook moet je dan kiezen welke actie er moet worden uitgevoerd: Synchronize / Echo / Subscribe / Contribute. En dat gaat een beetje te ver voor de beginnende computer gebruiker.
Mijn oordeel van MS SyncToy is dan ook 'Paris Hilton' - van een afstandje ziet het er wel leuk uit, maar bij nader inzien ongeschikt voor dagelijks gebruik.
Dan is er nog Total Commander, een tool die qua interface doet denken aan de Norton Commander uit het DOS tijdperk. Total Commander is niet gratis, maar wel zo goedkoop dat de prijs geen probleem mag zijn.
Al op het eerste gezicht is Total Commander een tool die niet pretendeert om geschikt te zijn voor de beginnende computer gebruiker. En wanneer je twee directories wilt vergelijken, dan zie je ook meteen de huidige inhoud van die directories. Wanneer je kiest voor het synchroniseren van de directories, dan krijg je een net overzicht van de gevonden verschillen. Dit overzicht kun je middels filters aanpassen aan het soort verschillen waarin je geïnteresseerd bent. Nadeel is wel dat een hernoemd bestand geïnterpreteerd en getoond wordt als een delete van het bestand met de oude naam plus de aanmaak van het bestand met de nieuwe naam.
Naast synchroniseren van directories heeft Total Commander nog veel meer nuttige functionaliteit, o.a. het comprimeren van bestanden (in diverse formaten), het opknippen en weer aan elkaar plakken van zeer grote bestanden (handig wanneer een bestand niet op 1 floppy / CD past), bestanden groepsgewijs hernoemen, FTP-en, etc. etc..
Total Commander is dan wel niet geschikt voor de beginnende computer gebruiker, maar het is wel een must-have tool voor de gevorderde computer gebruiker (en voor menig ICT professional).

donderdag 21 juni 2007

Stop eens wat sterren in je computer

Voor diegenen die geïnteresseerd zijn in astronomie zijn er vele leuke programma's te koop en te krijg.
In die die laatste categorie vallen de programma's Celestia en Stellarium, twee open source planetarium programma's voor Linux, Mac OS X en Windows.
Stellarium, waarvan onlangs versie 0.9.0 is uitgekomen, is een vrij klassiek planetarium programma dat de hemel laat zien zoals die er op een bepaalde plek op aarde op een bepaalde datum + tijdstip uit zal zien / uit zag.
Celestia is een een wat moderner planetarium, waarmee je door het heelal kunt 'vliegen' en vanaf zelf gekozen plekken naar de planeten en hun manen kunt kijken. Celestia heeft foto's aan boord van de meeste planeten uit ons zonnestelsel, plus foto's van veel van de manen van die planeten. Bovendien kent Celestia de banen van enige tientallen exo planeten, maar daarvan zijn (uiteraard) geen foto's beschikbaar.

maandag 18 juni 2007

Safari beschikbaar op Windows

Safari is de standaard webbrowser op Apple Mac OS X computers, en is nu ook beschikbaar op Windows, zij het voorlopig alleen nog als beta. Een klein beetjes spelen met Safari leert dat deze browser niet alleen snel is, maar ook nog zeer beta - het klikken op de '+' button zorgt al voor een crash. Ook worden bepaalde websites (nog) niet goed weergegeven.
Maar zodra Safari uit de beta fase is, is het een nuttige aanvulling in het arsenaal van ontwikkeltools en -hulpjes van de website bouwers. Want de Mac gebruikers vormen dan wel een klein percentage van de totale gemeenschap van computer gebruikers, maar ze zijn wel een bovengemiddeld koopkrachtig deel van de computer gebruikers. En dus interessant voor web winkels.

dinsdag 5 juni 2007

Oracle Designer6i installatie ellende

Vraag: wat is het verschil tussen Oracle software en Microsoft software? Antwoord: Microsoft heeft goede installers voor slechte software.
Hoewel de bovenstaande grap enigszins gedateerd is, kan/moet ik met nog met enige regelmaat ergeren aan de 'kwaliteit' van de Oracle installers. Een tester van ICT tijdschrift merkte al op dat de software van Oracle van goede kwaliteit is, maar dat je je eerst door een berg van installatie frustratie heen moet worstelen (als je dat al lukt) voordat je van die goede software kunt gaan genieten. Zijn advies was dan ook dat Oracle de installers niet meer moest laten schrijven door leerling programmeurs.
Terug naar mijn installatie frustratie. Voor een bepaald project heb ik een oude (bouwjaar 2003) versie van Designer6i nodig. De installer moet een aantal bestanden naar m'n laptop kopieren, eventueel nog wat objecten in een database aanmaken, en wat zaakjes in de Windows Registry zetten.
De installer presteert het om als eerste stap een nieuwe 'Oracle home' aan te maken en die nieuwe Oracle home bovendien als nieuwe default Oracle home in te stellen - in de Windows Registry. Daarna moeten er nog bestanden worden gekopieerd, en objecten in de database aangemaakt. Maar tijdens het kopieren van de bestanden moest ik de installatie afbreken - de reden waarom doet er niet toe. Wat er wel toe doet is dat de Oracle installer de wijzigingen in de Windows Registry niet terugdraait, zodat je na afloop met het handje met RegEdit de Windows Registry mag gaan fatsoeneren. WTF?! RegEdit?!
Een goede installer laat gebruikers nooit herhaal NOOIT gebruik maken van RegEdit, omdat je m.b.v. RegEdit de Windows Registry veel te gemakkelijk dusdanig kunt beschadigen dat je Windows opnieuw moet installeren. Een dikke vette min voor deze waardeloze installer van Oracle.